10 napotkov za vzgojo otrok

36
Vzgoja otrok

V današnjem prispevku bo osrednjo vlogo zavzemala vzgoja otrok. Po mnenju marsikaterega starša je to eno od najzahtevnejših področij, ki zahtevajo veliko znanja in izkušenj. Mi vam bomo zaupali 10 izjemno koristnih napotkov s tega področja. Ugotovili boste, da so napotki povsem preprosti in v praksi nadvse učinkoviti.

Če jih boste pri vzgoji svojih otrok dosledno ter natančno uporabljali in boste pri tem še vztrajni in odločni, boste vsekakor na dobri poti, da otroka vzgojite v pošteno, samostojno in odgovorno osebo.

1. Svojega otroka cenite

V prvi vrsti je najbolj pomembno, da vaš otrok začuti, da ga cenite. Ko se bo čutil cenjenega in spoštovanega, bo veliko lažje napredoval in zorel.

2. V otroka morate verjeti

Četudi je vaš otrok izjemno naporen in nagajiv, je v srcu dober in velikodušen. Verjemite v to, saj boste na ta način na otrokov razvoj vplivali zelo pozitivno.

3. Otroka imejte radi

Otroku morate jasno pokazati, da mu vedno stojite ob strani. Ko z njim govorite, ga vedno glejte v oči. Tako vi kot otrok se morata zavedati, da pripadata drug drugemu. Na ta način bo vedel, da ga imate najraje na svetu.

4. Otroka pohvalite, ko je potrebno

Tudi sami veste, kako zelo dobro vam dene pohvala, ne glede na to, kdo je njen sporočevalec. Hvala odlično dene tudi otroku. Seveda ga ne hvalite prepogosto. Ko pa naredi izjemno dobro in koristno delo, ga pohvalite na ves glas in odločno tudi pred drugimi.

5. Otroka morate razumeti

Včasih je težko razumeti svet okrog sebe, ker je postal zapleten, grob in tekmovalen. Morda take lastnosti kaže tudi vaš otrok. Kljub temu ga poskušajte razumeti in se z njim v težkih trenutkih takoj pogovorite.

6. Z otrokom delite veselje

Veselje, smeh in sreča sta izjemen magnet, ki pritegne predvsem najmlajše. Poskrbite za to, da se bo otrok veliko smejal in da bo kar se da srečen. Zato je zelo pomembno, da z njim delite tudi svoje veselje.

7. Otroku se približajte

Ker z otrokom živite v skupnosti, ki se imenuje družina, ste najbolj vključeni v njegovo življenje. Poskrbite, da boste poznali vse njegove prijatelje. Vedno poizvedujte, kam gre in s kom se druži, hkrati pa pri poizvedovanju ne bodite vsiljivi. Njegove prijatelje povabite k sebi domov. Na ta način se ne boste približali samo svojemu otroku, temveč tudi njegovim prijateljem.

8. Otroka vzgajajte z zgledi

Ne pričakujte, da bo otrok počel nekaj, česar se sami ne držite ali ne delate. Če boste zanesljivi, bo zanesljiv tudi vaš otrok; če boste spoštovali ljudi okoli sebe, jih bo spoštoval tudi on. Otrok ves čas opazuje vaša dejanja, čeprav morda tega ne kaže direktno.

9. Raje preprečujte, namesto da kaznujete

Poskrbite za to, da boste slaba dejanja, ki jih lahko povzroči otrok, v veliki meri preprečevali. Če pa je tu in tam kljub temu potrebna primerna kazen, otroka nikoli ne kaznujte z jezo. Kazen namreč otroka lahko zelo boli. Bolečina in zamera zlahka pripeljeta do tega, da se drug od drugega oddaljite.

10. Otroku namenjajte lepe misli

Ko v mislih premišljujete o svojem otroku, mislite le lepo. Na list papirja mu lahko vsak dan napišete tudi kako lepo misel ali željo, ki ga bo spremljala skozi dan. Čeprav navzven morda ne bo kazal, da mu listek kaj pomeni, bo v sebi občutil ljubezen, ki jo gojite do njega.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here