Zakaj naj otrok obiskuje glasbeno šolo?

4
Otrok v glasbeni šoli

Kar nekako pričakovano je, da starši svoje otroke v neki določeni starosti vpišejo v kakšne obšolske dejavnosti. Nekateri svoje malčke usmerijo v šport, drugi v likovno izobraževanje, spet tretji v glasbeno smer. Odločitev kam je seveda odvisna od več dejavnikov.

Najbolj pomembno je, da znajo starši otroku prisluhniti in razbrati njegove želje. Nekateri otroci že zgodaj pokažejo željo in potencial za napredovanje na določenem področju. V nekaterih primerih pa prevladajo kakšne skrite želje in ambicije staršev. Morda niti ne nalašč, ampak povsem podzavestno.

Zakaj otroka usmeriti v glasbo?

Glasba je vsekakor nekaj prelepega, nekaj, kar življenju daje smisel. Praktično vsi smo na nek način povezani z glasbo. Nekateri pojemo, drugi žvižgamo, prav vsi pa vsaj občasno glasbo poslušamo. Nekateri v resnici sploh ne morejo brez tega.

Nič čudnega, ko pa tako blagodejno vpliva na človekovo počutje in zna izvabiti prav posebna čustva. Ampak zakaj in kako otroka usmeriti v glasbo? Razlogov za to je kar nekaj, v nadaljevanju pa bomo našteli tiste najbolj pomembne. Za začetek pa ne bo prav nič narobe, če otroka vpišete v glasbeno šolo kar tako. Da se spozna z glasbo in pokaže, kako zelo ga ta zanima ali pač še ne.

Grajenje samodiscipline

Otrok se z obiskovanjem glasbene šole, poleg osnov glasbe, nauči tudi drugih pomembnih reči. Ena od teh je zagotovo samodisciplina. Starši nemalokrat potožijo, kako težko je otroka naučiti discipline, kaj šele, da bi se je držali sami od sebe.

Samozavesten mladi glasbenik
Otrok z glasbenim znanjem pridobi tako samodisciplino kot samozavest.

Z obiskovanjem glasbene šole bodo postali odgovornejši. Zavedati se bodo začeli pomembnosti načrtovanja časa, prav tako se bodo počutili pomembnejši v očeh drugih. Ker bodo z glasbili vadili tudi doma, se bodo bolje zavedali pomena opravljanja šolske domače naloge. Več treniraš, več znaš!

Nov vidik zabave

Čeprav bo za starše pomemben vidik obiskovanja glasbene šole njihovega otroka dodatna izobrazba, pa bodo otroci v tem našli novo veselje. Zanje bo igranje glasbila ali petje postalo del njihovega vsakdana, in če bodo v tem početju uživali, to ne bo več obveznost, ampak prijetno opravilo in zabava.

Naučili se bodo, da glasba sprošča. Ko jim morda ne bo šlo pri šolskih rečeh ali pa se jih bodo zasitili, bodo z glasbo razbili monotonost, se napolnili z energijo in lažje nadaljevali šolske obveznosti. Definitivno si bodo izboljšali svojo koncentracijo.

Javno nastopanje

Ne le otroci, tudi odrasli imamo nemalokrat težave z javnim nastopanjem. Kako se vesti pred pomembnimi osebami, predstaviti projekt ali nastopiti pred večglavo množico v podjetju. Otroci, ki obiskujejo glasbeno šolo, se skozi nastope pred starši, prijatelji, kasneje pa pred večjo množico, naučijo prav tega.

Trema jim tako v življenju ne bo povzročala težav in mnogo lažje se bodo osredotočili na pomembne reči. Prav tako se bo otrok naučil vztrajnosti, piljenja svojega znanja do popolnosti, za kar bo na koncu tudi prijetno nagrajen. Ustvarjanje glasbe je čudovito doživetje.

Kdaj otroka vpisati v glasbeno šolo?

Enoznačnega odgovora na to vprašanje žal ni. Jasno pa je, da manjši otroci zagotovo potrebujejo bolj potrpežljivega glasbenega učitelja, ki mora biti hkrati tudi dober pedagog za male nadobudneže. Nekako velja, da je otrok pri štirih letih pripravljen delovati v skupini, kar pričajo tudi vrtci.

Kljub vsemu pa je morda najbolje, da se starši sami odločijo, kdaj je pravi čas. Starši so tisti, ki svojega otroka najbolje poznajo in se zavedajo njegovih sposobnosti. Nekateri otroci so bolj napredni, drugi malce manj in vse skupaj še pride za njimi. Največja napaka bi bila potisniti otroka v glasbeno šolo, da bi imeli sami kakšno urico miru več. Otrok naj v glasbi uživa.

In še nasvet za konec. Če bo otrok nad glasbeno šolo pokazal navdušenje, bo seveda potreboval tudi svoje glasbilo. Velika izbira glasbil vam je na voljo v glasbeni trgovini Symphony International. Trgovina se nahaja v Britofu pri Kranju, celotno ponudbo pa lahko preverite tudi na spletu – www.symphony.si – kjer glasbilo oz. glasbeni pripomoček lahko tudi naročite.

DELI
Kikilina.si
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here