Kako pomiriti dojenčka, ko zajoka?

39
Ko dojenček zajoka

Dojenček je najlepša popestritev v hiši. Toliko veselja in smeha ter lepih občutkov težko ponudi karkoli drugega. A dojenček terja veliko pozornosti, občasno pa z neusmiljenim jokom povzroči tudi kakšno neprespano noč in glavobol.

Nekoč so nas stari starši učili, naj dojenčka prepustimo joku, da bo že nehal. A dojenček ne joka kar tako v tri dni. Razlogov je lahko več. Ker še ne zna ničesar povedati z besedami, to stori z jokom. Lačen sem, žejen sem, pleničko imam polno, boli me trebušček …

Kaj storiti, ko dojenček zajoka?

Mamice znajo kaj hitro prepoznati vrsto joka in oceniti, kaj njihov malček potrebuje. Je morda čas za hranjenje, menjavo plenice ali pa je posredi kakšen drug razlog? Dojenček joka tudi, kadar je zaspan ali ga kaj žuli. Seveda je lahko jok posledica čistega dolgčasa.

V vsakem primeru obstaja nekaj načinov, kako dojenčka umiriti, je pa pred tem potrebno vsaj nekoliko zožiti nabor možnih vzrokov. Ni vseeno, ali ima otrok trebušne krče ali pa si zgolj želi nekaj družbe in crkljanja. Tudi preveč oblačil lahko povzroči težave, saj mu je vroče tako kot nam.

Vrstni red prioritet

Ko dojenček zajoka najprej preverimo osnove in se prepričamo, da otrok ni lačen, žejen, pretirano oblečen ali tako zavit v odejo, da se ne more prosto gibati. Prav tako preverimo pleničko in vmes malce pokramljamo. Dojenček je zelo družabno bitje in mu prija takšna pozornost.

Če vse našteto ne obrodi sadov, je čas za dudo. Ta velikokrat rešuje takšne situacije, se je pa starši raje izogibajo, saj vpliva na rast in zdravje zob, pa tudi na slabše sesanje materinega mleka. Zapomniti si velja, da je jok dojenčkov način komuniciranja in nikakor ne pomeni, da je nujno kaj narobe.

Kaj pa, če nič ne zaleže?

Seveda se ni moč izogniti situaciji, ko prav nič ne pomaga. Zdi se, da se bo dojenček jokal tri dni skupaj, če ničesar ne ukrenemo. Včasih pomaga že božanje, nošenje po sobi in lahno zibanje. Spet v drugih primerih vožnja v vozičku ali celo avtomobilu.

Dojenček v avtu
Proti joku deluje tudi vožnja dojenčka z avtomobilom.

Otroka nikar ne stresajte, pa če ste še tako na koncu z živci. Ne pozabite preveriti telesne temperature, pomislite tudi na trebušne krče. Proti tem bodo v veliko pomoč primerni čaji, kot je denimo komarčkov, in nežna masaža napetega trebuščka.

Ko rastejo zobje

Dojenčkovemu joku se zagotovo ne boste izognili v času, ko mu bodo rasli prvi zobje. Tu ni kaj. Bolečina, povišana temperatura, srbenje, vse to bo močno vznemirilo vašega malčka, še posebej ponoči. Otečene dlesni, vtikanje rok v usta in veliko sline so znaki, da rastejo zobje. Seveda poleg sodi tudi nekaj iskrenega joka.

Takrat boste otroku najbolj pomagali z masažo dlesni. Pomaga tudi kos trdega sadja, denimo jabolka, ki bo precej bolj naraven in dobrodošel kot plastična ali gumijasta igrača. Vneta dlesen bo vesela tudi brisačke, namočene v mrzlo vodo, ki bo dlesen hkrati hladila in dojenčku dala nekaj dela s sesanjem vode iz nje.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here