5 nasvetov za uspavanje dojenčka

24

Največja lekcija, ki se jo nauči novopečena mamica, je zagotovo naslednja. Nobena stvar ni predvidljiva – no, morda le kronično pomanjkanje spanja. Maminega, da ne bo pomote!

Če ste se prebili skozi prve tri mesece otročičkovega življenja, potem ste že navajeni na polnočne alarme, ko vas otroški jok zbudi bolj predirljivo, kot bi to lahko naredila sirena na gasilskem avtomobilu. Dobro veste, da morate poskrbeti za šibko razsvetljavo v prostorih. Zavedate se tudi tega, da morate otroka nahraniti, preden greste spat. Kaj še lahko storite za hitrejše uspavanje dojenčka?

Ne vzpostavljajte očesnega kontakta. Verjetno so vas že poučili, da otročičku med nočnim hranjenjem ne smete peti ali se z njim igrati, saj ga na tak način še lep čas ne boste uspavali. Poleg tega se izogibajte tudi očesnemu kontaktu. Ko dojenček vzpostavi stik z vašimi očmi, je kot da bi spil dvojno kavo. Srce mu začne pospešeno delovati, naraste mu krvni pritisk in postane veliko bolj buden. Zato za hitrejše uspavanje otroka med hranjenjem ponoči glejte raje nekam drugam.

Očesni kontakt z dojenčkom
Da bo dojenček zaspal, ne vzpostavljajte očesnega kontakta.

Poskrbite za primerno temperaturo sobe. Najbrž tudi vi bolje spite v nekoliko hladnejši sobi. In vaša štručka veselja ni prav nič drugačna! Zato naj bo otroška soba čez dan toplejša, ponoči pa naj bo nekoliko hladnejša. Če nimate ogrevanja na termostat, lahko v otroški sobi pustite priprto okno. Seveda se prej še prepričajte, da otroška posteljica ni tik ob oknu!

Poskrbite za nekaj hrupa. Naj vaš otrok ne spi v popolni tišini. Za uspavanje dojenčka je naravnost odlično, če se okrog njega nekaj dogaja. Tudi v maternici je neprestano poslušal različne šume, zato strokovnjaki pravijo, da dojenčki potrebujejo močne, ritmične zvoke, kot je na primer zvok sesalca. Lahko uporabite tudi napravo za ustvarjanje belega šuma, CD z zvoki narave in podobno.

Odpovejte se kofeinu. Dobro veste, da vam bo velika večerna doza kave odvzela tako zelo potreben spanec. In tako je tudi pri dojenčku. Za uspavanje dojenčka se odpovejte številnim skodelicam kave, ki si jih privoščite na dan. Seveda govorimo za primere, ko otročička dojite, saj lahko kofein preko vašega mleka pride tudi v telo dojenčka.

Dihajte počasi. Za uspavanje dojenčka je še kako pomembno tudi to, da med dojenjem ali pestovanjem otroka dihate zelo počasi. S tem pošiljate otročku signal, da naj se umiri tudi sam. Če se vam je težko umiriti, pri tem poslušajte počasno glasbo, ki bo upočasnila utripanje vašega srca. Nato pa samo dihajte v tem novo nastalem ritmu.

Povzeto po članku: https://www.nasveti.net/kako-uspavati-dojencka

DELI
Kikilina.si
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!