Grajenje otrokove samozavesti

10
Grajenje otrokove samozavesti

Ko govorimo o samozavesti otroka, se dotikamo zelo pomembne teme in točke, ki bo še kako močno vplivala na kvaliteto njegovega, sprva otroškega, potem pa tudi odraslega življenja. Prav zato je še kako pomembno, da na tem področju kot starši naredimo vse, kar je v naši moči, da si otrok zgradi ustrezno in potrebno samozavest.

In enako kot pri odraslih velja, da otrok ne sme biti pretirano samozavesten, saj tako ne bo nikoli prepoznal svojih napak, nanje ne bo zmogel pravilno reagirati in mu bo to povzročalo velike težave že pri samem odraščanju, druženju in komunikaciji s svojimi sovrstniki v vrtcu ali šoli.

Otrok mora imeti pozitivno samopodobo

Če boste vse težke naloge opravili namesto njega, to ne bo dobro vplivalo na njegovo samopodobo. Ali pa ga neprestano opominjali na vsako najmanjšo napakico, čeprav se bo zelo trudil, da bi mu uspelo. Torej, nikakor ni priporočljivo, da otroku vsako jutro zavezujete vezalke na čevljih zgolj zato, ker je nekoliko prepočasen, vam pa se mudi v službo.

Raje premaknite budilko za nekaj minut nazaj, vstanite prej in dajte otroku dovolj časa, da mu uspe pri oblačenju, obuvanju in zavezovanju. Tu je še umivanje obraza, zob in druge reči, ki so na sporedu pred odhodom od doma. Če boste vedno počeli vse namesto njega, bo imel občutek, da mu ne zaupate in se bo počutil nesposobnega. Pa tudi vsak dan bo pričakoval, da bo te reči namesto njega vedno opravil nekdo drug.

Če vam ni uspelo, naj pa njemu

Narobe! Če si je oče želel v otroštvu postati nogometaš ali mama plesalka, pa jima to ni uspelo, naj nikar ne prelagata zdaj svojih sanj na svojega otroka, ki pa si tega morda ne želi. »Izživetje« lastnih neuspehov skozi svojega otroka je zelo slabo zanj in ne vodi v pravo smer.

Vaš otrok je individualna oseba, ki si bo moral v svetu vzorcev izboriti svoje mesto pod soncem. Morda bo nadarjen matematik, pisatelj ali slikar. Morda nič od tega, a pomembno je, da počne tisto, kar ga privlači in veseli. Seveda so starši tu, da mu izrazijo svojo podporo in ga vzpodbujajo pri lovljenju njegovih ciljev, a zgolj to.

Šola in ocene

Generacija staršev, ki ji danes rečemo »stara šola«, je odraščala pod določenimi pogoji in vplivom svojih staršev ter okolice. Časi se spreminjajo, zato je potrebno svoje razumevanje vzgoje otroka temu prilagoditi. Če je nekoč veljalo, da morajo biti v šoli samo petice, pa je danes zagotovo vsem jasno, da do teh ocen otroka ne smemo voditi na silo.

Nekateri otroci so nadarjeni za jezike, drugi za fiziko, spet tretji blestijo pri športni vzgoji. To pomeni, da lahko otrok odraste v izjemnega posameznika na določenem področju kljub temu, da iz redovalnice ne bodo sijale same petice. Gonja za ocenami je povsem nepotrebna. Bolj pomembno je, da določene talente pri otroku prepoznamo in jih znamo pravilno negovati.

DELI
Kikilina.si
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here