Kaj vse potrebuje otroška soba?

4
Otroška soba

Otrok se mora v svoji sobi počutiti prijetno, varno in veselo. Oprema otroške sobe je zelo pomembna, pri tem pa nikakor ne gre pozabiti tudi na dekoracijo in barve, ki so otroku všeč. Ta sveti prostor za otroka mu nudi njegov lasten svet, kjer se lahko igra, ustvarja in počiva.

Starši pa si želimo tudi, da je otrok v svoji sobi varen in ima na voljo pohištvo, ki mu je prilagojeno. Preverimo, kaj je vse tisto, kar otroška soba potrebuje, da bi bila popoln in radosti poln prostor. Pa ne le za igro. Otrok v tej sobi tudi odrašča in se uči.

Prostor za shranjevanje

Če česa, potem v otroški sobi ne sme manjkati prostora za shranjevanje. Dovolimo svojemu otroku, da se sprosti, a ga naučimo tudi k pospravljanju. Če bo imel za to na voljo dovolj prostora za shranjevanje in bo namensko pohištvo za to enostavno uporabljati, potem s tem ne bo večjih težav.

Prostor za shranjevanje
Otroku v njegovi sobici omogočimo več prostora za shranjevanje stvari.

Otroci namreč ne marajo pikolovskega zlaganja in neskončnega urejanja reči. Za večino igrač potrebujejo velike odlagalne površine ali koše kamor lahko zmečejo večino svojih igrač. Kocke naj bodo ločene od avtomobilčkov, plišastih igrač in drugih drobnih radosti.

Kvalitetno pohištvo

Starši včasih žal sežemo po cenejšem in manj kvalitetnem pohištvu z mislijo, da bo tako ali tako v nekaj letih potrebno novo. A resnica je, da naš otrok potrebuje kvalitetno pohištvo, ki se ne bo razpadlo ob nekaj neprevidnih potezah, še bolj pomembno pa je, da se s takšnim pohištvom ne poškoduje.

Postelja, omare, miza in stol naj bodo prilagojeni njegovim letom in naj ne vsebujejo ostrih robov, ob katere bi se lahko med razposajeno igro udaril. Če imate na voljo zanj nekoliko manjši prostor, bi bilo smiselno razmisliti o pohištvu po naročilu in kakšnem zložljivem elementu, ki se po uporabi skrije in omogoči več prostora za igranje.

Dnevna svetloba

V otroški sobi mora biti na voljo dovolj dnevne svetlobe, saj bo otrok tam preživel veliko časa, se igral, bral in učil. Umetna razsvetljava naj ne bo primarni vir osvetljevanja, tudi kadar je v uporabi, pa naj bodo to zdravju in očem prijazne luči.

Okno mora biti dovolj veliko, količino dnevne svetlobe pa lahko reguliramo s kvalitetnimi senčili. Nikoli k oknu ne postavljamo visokih omar in drugih pohištvenih elementov, ki bi pod določenim kotom ovirali vpadno dnevno svetlobo.

Ne pozabimo na živahnost

Otroci živijo v svojem svetu, polnem fantazije in akcijskih junakov iz risank ali filmov. Dovolimo jim biti otroci in uživati v odraščanju. Poskrbimo, da bodo barve v njihovi sobi živahne in vesele, seveda pa pri tem upoštevajmo tudi želje otroka.

Stene lahko pobarvamo v živahne barve ali pa jih enostavno okrasimo z velikimi foto tapetami, na katerih bi se nahajali njihovi junaki ali domišljijski svetovi. Veliko lahko postorimo tudi s posebej potiskanimi preprogami za otroke ter senčili, ki se lepo ujemajo z ostalimi elementi in barvami v sobi.

Zdravju prijazno

Pohištvo v otroški sobi naj bo izdelano iz zdravju prijaznih materialov. Tukaj je potrebno nekaj pozornosti nameniti tudi barvam, lakom in drugim premazom. Če kaj, potem je potrebno pametno izbrati ležišče in vse, kar sodi poleg. Sama postelja naj bo dovolj velika glede ne višino in težo otroka.

Ni treba, da je ležišče najdražje, bolj je pomembno, da je izdelano z mislijo na zdravje otroka, ki bo na njem spal. Enako kot je to primer pri odraslih, tudi otroci potrebujejo kvaliteten vzglavnik, ki jim zagotavlja mirne noči in spočita jutra. Najboljši nasvet glede spalnega dela bi bil, da pograd uporabimo samo v primeru, kadar imamo stisko s prostorom, sicer pa raje klasično posteljo, v kateri bo otrok rad ležal.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here