Kako otroka naučiti vožnje s kolesom?

216
Otrok na kolesu

Verjetno je vsak otrok, preden se je usedel na pravo kolo, že preizkusil nekatera druga prevozna sredstva, kot so tricikel, skiro, poganjalec in kolo s pomožnimi koleščki. Morda ste ravno v teh dneh skupaj z otrokom ugotovili, da je čas za naslednjo stopnjo, to je vožnja s kolesom brez pomožnih kolesc.

Starši se vse premalo zavedamo, da je kolesarjenje za otroka zahtevna motorična naloga, zato smo ob prvih neuspelih poizkusih kar nekoliko razdražljivi in slabe volje. Učenje vožnje s kolesom od nas in od otrok zahteva veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti. Da vam bi kar najbolje olajšali učenje, vam predstavljamo učenje vožnje s kolesom v naslednjih treh korakih:

  • hoja, tek in zaustavljanje,
  • vožnja v prostem teku brez in z zavijanjem,
  • vožnja s pedali.

Priprava na prve metre na kolesu

Za učenje vožnje s kolesom je potrebno v prvi vrsti izbrati primerno okolje. Najprimernejši prostor je asfaltno parkirišče, kjer ni prometa in drugih ovir. Pomembno je, da otroka že ob učenju navadimo na čelado, saj s tem zavarujemo glavo ob morebitnih padcih. Za zaščito lahko otroku priskrbimo tudi rokavice ter ščitnike za komolce in kolena.

Ko smo izbrali najprimernejši prostor za učenje, sledi prilagoditev kolesa otrokovi velikosti. Zavedati se moramo, da se mora otrok na kolesu počutiti varno in stabilno. Zato mu je potrebno sedež spustiti do višine, ko ima brez težav obe nogi hkrati na tleh.

1. Hoja, tek in zaustavljanje

Prve metre naj otrok začne s preprosto hojo in tekom na kolesu. Otrok enostavno sedi in se poganja z nogami, namesto s poganjanjem pedal. Če ste uporabljali poganjalec, bo otrok kmalu ugotovil, da gre za zelo podobno gibanje in bo ta del naloge tudi hitro osvojil.

Otroški poganjalec
Otroški poganjalec je kot nalašč za pripravo na kolesarjenje.

Kakovostna otroška kolesa različnih velikosti, pa tudi različni otroški poganjalci so na voljo v specializirani trgovini Extreme Vital. Njihovo spletno ponudbo lahko preverite na povezavi: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/otroska-kolesa-c-1_370.html

V naslednji fazi je pomembno, da otroka naučimo varno zavirati in se zaustaviti. Zaviranje je zelo odvisno od samega kolesa. Nekatera kolesa omogočajo zaviranje z zavorami na krmilu, druga pa s premikom pedal v nasprotno smer poganjanja. Pri tem bodimo pozorni, da ima otrok dovolj moči v rokah, da lahko zavira.

2. Vožnja v prostem teku brez in z zavijanjem

Ko je otrok v hoji na kolesu že dovolj suveren, mu damo navodila, da občasno dvigne obe nogi. Nog ne sme dvigovati previsoko, ampak morajo biti še vedno dovolj blizu, da lahko z njimi stopi na tla, v primeru da ga zanese. Otroka pri tem opozarjamo, da gleda zgolj v smer vožnje.

Naslednji korak vožnje v prostem teku je zavijanje. Sprva naj otrok zavija le malenkost v levo in desno, kasneje pa mu lahko postavite stožce, okoli katerih mora voziti. Če otrok do sedaj popolnoma obvlada vožnjo v prostem teku in se čuti na kolesu dovolj stabilnega in hkrati sproščenega, potem je čas za naslednji korak.

3. Vožnja s pedali

Sedaj sledi morda najzahtevnejši del učenja vožnje s kolesom – prvi zagon. Ko ima otrok obe nogi na tleh, iz tega položaja dvigne eno nogo in jo položi na pedalo. Pedalo, na katerega otrok postavi nogo, naj bo višje od drugega. Na ta način bo imel dovolj moči, da pedalo potisne navzdol. Vajo naj ponavlja z obema nogama.

Ko je otrok osvojil to koordinacijsko zelo zahtevno nalogo, naj poskuša še drugo nogo postaviti na pedalo in izmenično potiskati. Pomembno je, da otroku v tej fazi nudimo nekaj opore, in sicer tako, da ga držimo za zadnji sedež. Otrok naj sprva vozi naravnost, kasneje pa lahko že naredi zavoje.

Preden se z otrokom odpravimo na krajši kolesarski izlet, je potrebno precej vaje, da se bo malček na kolesu počutil varno in suvereno. Sprva izberimo manj prometne ceste oziroma poti, tudi razdalja naj ne bo prevelika.

DELI
Kikilina.si
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here