Kaj storiti, ko otrok noče v šolo?

314
Otrok noče v šolo

Ste v zadnjem času pri svojem otroku opazili težave z odklanjanjem šole? To se lahko kaže v najrazličnejših oblikah. Med pogostejšimi sta, da vas otrok prosi, ali lahko ostane doma, ali pa se pritožuje nad bolečinami v trebuhu ali glavi.

Ker so raziskave pokazale, da so tovrstne težave pri otrocih vse pogostejše, je dobro vedeti, kako v taki situaciji ukrepati. V nadaljevanju vam bomo zaupali nekaj koristnih nasvetov. Če še vedno ne bo nič pomagalo, pa boste morali v reševanje vključiti tudi šolsko svetovalno službo ali druge primerne strokovnjake.

1. Izberite ustrezen čas za pogovor

Z otrokom ali mladostnikom, ki odklanja šolo, si morate vzeti čas za pogovor, ki pa naj bo premišljeno izbran. Priporočamo vam, da naj to ne bo zjutraj pred odhodom v šolo ali med kosilom, kjer so prisotni še drugi člani. Izberite si ustreznejši čas in prostor, kjer si boste za svojega otroka vzeli dovolj časa, poleg tega pa pazite, da pogovora ne boste izpeljali v naglici.

2. Do otroka bodite odkriti

Otroku v pogovoru odkrito povejte, kaj ste pri njem opazili, in mu dajte vedeti, da vas to zelo skrbi. Pustite mu, da vam sam na svoj način pove, kaj se mu dogaja, kaj točno doživlja, zakaj se mu je šola zamerila. Poskušajte ga pripraviti do tega, da bo izpostavil vse vrste neugodja, ki so povezane z njegovim šolanjem.

3. Otroka ne obsojajte niti ga ne kaznujte

Namen pogovora je, da čim hitreje poskušate ugotoviti, kaj se v resnici dogaja z vašim otrokom ter kaj doživlja. Ves čas mu morate ponujati pravo mero opore. Če boste do njega odprti, je večja verjetnost, da vam bo hitreje zaupal.

Pogovor z otrokom
Z otrokom se pogovorite na miren način.

Ne pozabite ga vprašati, kako se razume s svojimi prijatelji, učitelji in kako se počuti pri posameznih predmetih. Če vam ne bo odgovoril takoj, ga za to ne kaznujte, temveč mu dajte čas.

4. Ostanite mirni

Najpomembneje pa je, da ves čas pogovora z njim ostanete povsem mirni. S tem boste svojemu otroku sporočali, da ste vedno pripravljeni na odprt pogovor, obenem mu dajete še prostor, da se lahko izrazi s svojimi besedami.

5. Z otrokom se ne pogovarjajte le o šoli

Med pogovorom poskrbite tudi za to, da beseda ne bo ves čas tekla le o šoli. Na ta način boste otroku dali vedeti, da vam pomeni več kot njegova šola in se bo zato počutil bolje. Z njim se torej pogovarjajte tudi o njegovih hobijih, željah ipd.

6. Upoštevajte in spoštujte otrokovo počutje

Zelo pomembno je, da ves čas upoštevate in spoštujete, kako se vaš otrok počuti. Kljub temu pa ne ojačujte njegovih neprijetnih oziroma negativnih čustev. Povejte mu, da veste, da ga je strah in da je to včasih normalno ali celo dobro in da mu boste ves čas stali ob strani ter pomagali.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here