Se vaš otrok v družbi ne znajde?

2
Otrok se v družbi ne znajde

Otroci so zelo različni. Nekateri navihani, zelo aktivni, drugi nekoliko bolj sramežljivi in zadržani. Načeloma pa je tako, da se jih večina dokaj hitro privadi na svoje sovrstnike, saj jim je v njihovi družbi lepo. Igrajo se, sklepajo nova prijateljstva in se drug od drugega učijo. So pa seveda tudi primeri, ko temu ni povsem tako.

Nekateri otroci so nekoliko bolj zaprti vase, introvertirani in se v družbi sovrstnikov zares ne znajdejo najbolje. Velikokrat pride do situacije, ko takšen otrok iz nemoči svoje počutje izrazi skozi agresijo, to vedenje pa pripelje do tega, da ga ostali otroci izločijo iz skupine. Kako ukrepati v tem primeru?

Odkrivanje težav

Ko se to dogaja v šoli ali vrtcu, je seveda dobra novica, da vzgojitelj ali vzgojiteljica to stanje hitro prepozna in reagira. Seveda je najprej na vrsti pogovor s starši, ki pa morajo imeti odprta ušesa in sprejeti dejstva, ki so jim navedena.

Odkrivanje težav otroka
Pomembno je, da starša sprejmeta dejstvo, da ima njun otrok težave.

Veliko staršev namreč odmahne z roko, češ, da je njihov otrok samo malo bolj miren. Ignoriranje teh težav s socializacijo lahko vodi v precej velike težave, ki pa jih je sčasoma vse težje odpravljati. Seveda na silo ne bo šlo, zato je zares nujno, da se v teh primerih zaupa vzgojiteljem, ki so prvi stik z otrokom v času, ko ta ni doma.

Kako pomagati?

V začetni fazi, ko so težave odkrite zelo zgodaj, lahko v resnici starši postorijo ogromno oziroma kar vse, da se vedenje otroka spremeni. Včasih doma morda enostavno ni videti, da bi obstajala potreba po določenih prijemih, dokler se otrok ne vključi v družbo in je tam nekoliko izgubljen. Vsi pač nimajo te sreče, da bi živeli v okolju, kjer je vse polno njihovih sovrstnikov in bi tako že pripravljeni prišli v vrtec.

Nekaterim (tudi starejšim) otrokom težave povzroči selitev v drug kraj ali državo, kjer je potrebno na začetku najprej premostiti še jezikovne ovire. Vsekakor pa lahko starši veliko postorijo doma na način, da otroka spoznajo s situacijo, krepijo njegove veščine in talente ter ga pri tem tudi pohvalijo in na ta način prebudijo njegovo sodelovanje.

Zelo pomembna je komunikacija

Če otrok pri sebi čuti, da ni zmožen odprtega in zadovoljivega komuniciranja, se prične zapirati vase. Na ta način pa ga prične okolica potiskati ob rob in je čedalje bolj osamljen. Otrok se mora naučiti pravilne komunikacije, skozi katero se bo lažje odprl do sveta okoli sebe. Otrok se mora zavedati, kako zelo pomembno je v življenju imeti prijatelje.

Nekoga, s katerim se lahko igraš, ga povabiš na rojstni dan, se z njim nasmejiš in počneš skupaj zabavne reči. O tem morajo otroka poučiti že starši, nadaljevanje tovrstnega vzgojnega procesa pa se nadaljuje v vrtcu in kasneje v šoli. Prav zato velikokrat pride do določenih težav s socializacijo otrok, ki niso obiskovali vrtca, saj so jih npr. pazili stari starši.

Socializacija tudi izven vrtca

Otrok naj se na družbo navadi tudi zunaj vrtca ali šole. Udeleži naj se kakšne zabavne delavnice ali skupinskega športa, plesa in podobno. Vsa ta druženja mu bodo dala novo dimenzijo in prinesla nova poznanstva, s katerimi bo precej lažje in hitreje razvijal svoje socialne veščine, ki mu bodo še kako v pomoč tudi kasneje v življenju.

Se pa na ta način krepi tudi sila pomembna samozavest. Nesamozavestni otroci odrastejo v nesamozavestne odrasle osebe, ki imajo težave v službi, splošni komunikaciji, lahko tudi v partnerskih odnosih. Že od malih nog je potrebno otroka vzgajati v smeri povezovanja, druženja, kulturnega dialoga in ga učiti, da denimo ni vljudno skakati v besedo.

Seveda je tovrstnih nasvetov še precej, a korak za korakom se bo otrok vsekakor prilagodil družbi in postal samostojen in samozavesten.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here