Kako otroka motivirati za branje?

7
Otrok bere knjigo

Najprej povejmo, da je branje izjemno pomembno za razvoj otroka, za nadgrajevanje njegovih kreativnih idej, za izboljšanje komunikacije, širjenje znanja in tako dalje. Kako otroka motivirati za branje, pa je seveda odvisno od njegove starosti, trenutne pripravljenosti za branje in splošnega zavedanja, kaj knjiga je in kaj mu prinaša.

Največja napaka, ki se lahko staršem pripeti, je, da otroka prepozno pričnejo spoznavati s knjigami. Ko se otrok navadi določenih vzorcev, med katerimi ni knjig, bo le te kasneje vse težje vpeti v njegovo življenje. Še posebej kadar otroku prej predstavimo pametni mobilni telefon ali tablični računalnik in igrice.

Branje kot ritual

Manjši otroci nadvse obožujejo, če jim starši pred spanjem preberejo kakšno kratko pravljico ali zgodbo. A le v primeru, da so jih starši nekako na ta način navajali že od samega začetka. Otroci, ki komaj čakajo večerno pravljico, tudi sami kmalu pokažejo zanimanje za knjige, saj bi si jih želeli brati tudi sami. In to takrat, ko starši morda nimajo časa ali kar tako, za zabavo.

Nekoč smo se branja precej zgodaj učili že doma. Navadno so nas k temu spodbujali stari starši, kasneje pa nas je vse tako silno zanimalo, da smo učili kar sami sebe. A dejstvo je, da okoli nas ni bilo veliko motečih elementov. Zgolj prijatelji in igra v naravi. Danes je vse skupaj drugače, saj se otroci razmeroma kmalu spoznajo s sodobno tehnologijo, ki pa na nek način močno odžira mesto knjigam.

Personalizirane knjigice

Otroka lahko nad knjigami navdušite tudi na zelo poseben način, ki se mu reče personalizacija. Danes na spletu denimo lahko naročimo knjigice, v katerih je glavni junak poimenovan z imenom našega otroka ali pa je temu prilagojena celotna podoba. Ko otrok prepozna sebe kot junaka v knjigi, bo ta vsekakor postala njegova največja prijateljica in bo želel vsaj 100 krat na dan prebrati vse, kar v njej piše.

Otroci, ki obiskujejo vrtec, so navadno dobro seznanjeni s knjigami in si podobnih želijo tudi doma. Ni pa nujno, da so vsem všeč enake, zato je dobro obiskati tudi knjižnico ter »potipati«, kaj je otroku najbolj všeč. Ni namreč najbolj pomembno kaj, ampak da se bere.

Branje kot pobeg v svoj svet

Otroci si radi izmišljujejo svoje zgodbe in živijo v svojih svetovih, kjer so lahko super junaki in počnejo reči, ki jih sicer težko. Motivirajte otroka na ta način, dovolite mu da si sam izbere junaka, ki je po njegovem okusu in naj skupaj z njim rešuje svet, prijatelje, živali, …

Otroške knjige, ki se nahajajo na knjižnih policah, so vse preverjene in potrjene s strani stroke, zato ni strahu, da bi otroka zasuli s kakšnimi nekvalitetnimi vsebinami. Otrok bo z rednim branjem širil nabor besed in si izpopolnjeval besedni zaklad, hkrati pa postajal tudi samozavestnejši pri komunikaciji.

Naučite otroka bralne kulture

Otroka seznanite s knjigami, povejte mu, kako veliko znanja in pustolovščin mu nudijo, a povejte tudi, kako se s knjigami ravna. Brez risanja po njih (razen, če so knjige temu namenjene), brez vihanja in trganja listov, med branjem nismo glasni. Otrok naj glasno bere, da ga boste lahko popravljali pri napačno prebranih besedah, a naj se ukvarja zgolj s knjigo in njeno vsebino.

DELI
Kikilina.si
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here