Kako opremiti sobo dojenčka?

299

Ko se lotimo opremljanja sobice za svojega otroka, ki ga že nestrpno pričakujemo, pogosto obiščemo salone s pohištvom ter otroško opremo, kjer nam rade volje predstavijo, kaj vse je na voljo. Izberemo tisto, kar nam je najbolj všeč, prebarvamo stene v nežne pastelne barve in hitro imamo pripravljeno sobo, ki je za novorojenčka nadvse ljubka. Pa je to res najbolj primerna sobica?

Na kaj velja pomisliti pred izbiro barv?

Najprej se pogovorimo o barvah. Pastelne barve, ki so nežne in jih imamo odrasli za najbolj primerne v sobici za dojenčka, sploh niso najboljše! Dojenčkov vid je na začetku precej slab in jasno zaznava le ljudi in predmete v neposredni bližini, vidno stimulacijo pa mu lahko zagotovimo, če se raje odločimo za močne kontraste in živahne odtenke. Predvsem pri tistih dojenčkih, kjer se hitro pokažejo težave v razvoju, strokovnjaki staršem svetujejo, naj pastele zamenjajo z močnimi kontrasti med belo in črno ter drugimi barvami.

Je nujno, da zaradi tega prebarvate vse stene? Vsekakor ne – raje se odločite za dekorativne stenske nalepke, ki bodo poskrbele za barvitost, hkrati pa vnesle v sobo zanimive motive.

Kako izbrati pohištvo?

Otrok je dojenček zgolj eno leto. Pohištvo, ki ga potrebuje ob rojstvu, na primer previjalna mizica, lahko hitro postane neuporabno. Mala posteljica v obliki zibelke je hitro premajhna … V mislih imejte torej otrokovo rast in razvoj, da bo sobica lahko rasla skupaj z njim in vam ne bo treba hitro kupiti novega pohištva.

Sobo razdelite na različne kotičke!

Otroška soba ni zgolj spalnica, v kateri dojenček počiva. Je tudi prostor igre in kasneje prostor učenja ter druženja. Sobo velja razdeliti na več kotičkov, kjer je eden namenjen spanju, drugi oblačenju, tretji igri, četrti listanju knjigic in risanju (kasneje pa učenju) …

Soba dojenčka
Strokovnjaki svetujejo razdelitev sobe v funkcionalne kotičke.

Tako bo soba tudi najbolj pospravljena, saj bo otrok vedel, kje se igra in kje spi. Dobre navade, kot je na primer pospravljanje, je potrebno privzgojiti že v prvih letih!

Poskrbite za varnost

Pri opremljanju ne razmišljajte zgolj o estetiki in zabavi, temveč tudi o varnosti. Visoke omare naj bodo pritrjene k steni, da se ne prevrnejo, če se otrok loti plezanja po policah. Zaščitite električne vtičnice, v sobi naj ne bo predmetov, ki se lahko hitro razbijejo ali imajo majhne delčke, ki bi jih otrok lahko pogoltnil. Ne naročajte cenenih stvari iz Kitajske, ki so lahko dvomljive kakovosti – tudi otroška oprema in celo igrače pogosto vsebujejo zdravju nevarne snovi.

Mehka tla

Saj veste, da se dojenčki radi plazijo ter kotalijo po tleh, malčki pa se na tleh igrajo? Če imate trda in neudobna tla, potem ne pozabite na mehko preprogo. Z njo boste poskrbeli, da otroka ne bo zeblo v ritko in mu bo pri igri udobno!

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!