5 izvirnih otroških glasbil: jih že poznate?

25
Izvirna otroška glasbila

Otroška radost in smeh sta nalezljiva tudi za odrasle. Lahko pa bi se od malih nadobudnežev naučili še nečesa. Njihove zvedavosti in želje po nečem novem. Njihova raziskovalna žilica je tako močna, da jim včasih komajda sledimo. Seveda pa to ne pomeni nič slabega.

Prej nasprotno. In povsem enako je, ko se otrok prične spoznavati z glasbo in različnimi glasbili. Tako ni nič nenavadnega, če si otrok vsak naslednji dan želi preizkusiti novo glasbilo. Pomembno je le, da jih znamo pri tem podpreti in jim učenje v kar največji meri omogočiti. Vas zanima, s katerimi glasbili jih navdušiti?

1. Zvončki

Glasbilo, ki ga poznamo nemara vsi odrasli in na katerega smo tako zelo radi igrali, ko smo bili majhni. Morda se kdo zvončkov spomni kot najljubšega božičnega darila vseh časov. Res, tako veliko veselja lahko naredijo.

Zvončki Coconut The Little Dragon
Zvončki Coconut The Little Dragon (Symphony.si)

Gre za glasbilo, sestavljeno iz lesenega ogrodja in barvitih kovinskih ploščic, na katere se igra s pomočjo ene ali dveh lesenih paličic. Rečemo jim udarjalke, imajo pa te udarjalke na konici nameščeno kroglico za večjo obtežitev pri udarcu na ploščico.

Zvok zvončkov je nadvse jasen, glasbilo samo pa otroka kar nekako prisili, da se uči iskati primerne tone in jih povezovati v neko logično melodijo. Med zvončke pa sicer štejemo še nekoliko drugačna glasbila, kot so prstni ali ročni zvončki.

2. Elektronski sintetizator

Elektronski sintetizator je glasbilo, ki je na prvi pogled podobno saksofonu. Seveda gre za prirejeno glasbilo za otroke, a se igra dokaj podobno. Iz naziva je jasno, da boste za delovanje potrebovali nekaj elektrike, ki jo boste glasbilu dovedli s pomočjo baterij.

Elektronski sintetizator Classic Yellow Otamatone
Elektronski sintetizator Classic Yellow Otamatone (Symphony.si)

Za vse ostalo pa bo nato poskrbel vaš malček. Igranje na domiseln elektronski sintetizator je preprosto in zanimivo. Na daljšem vratu najdemo zvočno površino, na katero je potrebno pritiskati s prsti, zvok pa se proizvede s pomočjo odpiranja in zapiranja ust.

3. Otroške klaviature

Če želite svojega otroka spoznati s klaviaturami, lahko to sedaj naredite že precej zgodaj. Tako boste denimo v glasbeni trgovini Symphony.si našli zares izvirna otroška glasbila – klaviature, na katere lahko igrajo že otroci, starejši od šestih mesecev.

Otroška klaviatura Magic Touch Kids Hape
Otroška klaviatura Magic Touch Kids Hape (Symphony.si)

Leseni elementi in barvite tipke, ki so občutljive na dotik, bodo zagotovo navdušile vašega malčka. V tej kategoriji pa je na voljo še kar nekaj podobnih glasbil, zato vsekakor preverite in pomislite, katero bi bilo najbolj zanimivo in prikladno.

4. Tolkala za otroke

Če kaj, potem majhni otroci obožujejo tolkala in vse s tem povezane zvoke. Četudi svojemu otroku ne boste kupili tolkal, bo verjetno sam iznašel svoja. Da bi mu ob tem ponudili kar največ veselja in zadovoljstva, mu lahko denimo kupite prav poseben set tolkalc za otroke.

Otroški set bobnov in činel Hape
Otroški set bobnov in činel Hape (Symphony.si)

Omislite pa si lahko tudi čisto pravi boben ali set bobnov. V primeru zgoraj omenjenih tolkalc gre za set, ki je primeren za najmlajše od enega leta starosti naprej. Za tiste malce starejše pa je na voljo čisto pravi set bobnov in činel, ki je primeren za otroke od 3. leta dalje.

5. Dežna palica

Se spomnite, kako smo kot otroci v vrtcu ali šoli ustvarjali glasbila iz plastičnih lončkov za jogurt, peska ali riža in nekaj koščkov lepilnega traku? Naredili smo prav zanimive ropotuljice, ki so nam dale vedeti, da za najbolj osnova glasbila potrebujemo zgolj nekaj kreativnosti in ročnih spretnosti.

Dežna palica Coconut The Little Dragon
Dežna palica Coconut The Little Dragon (Symphony.si)

Lahko pa svojemu otroku danes privoščite prav posebno glasbilo, ki se imenuje dežna palica. Gre za glasbilo, ki je že na videz nadvse privlačno, otroke pa očara s svojim zvokom, ki neverjetno spominja na brbotanje dežja.

Ne glede na to, za katero otroško glasbilo se boste odločili, imejte v mislih, da vam bo otrok zanj iskreno hvaležen. Tudi vam pa se bo na obraz narisal nasmešek, medtem ko ga boste opazovali pri igranju. In bodimo pošteni. Tudi sami boste z največjim veseljem poprijeli za glasbilo in se poigrali z njim.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here