Ko nastopi čas za poganjalca …

31
Poganjalec

Poganjalci ali kolesa brez pedal, znana tudi kot potisna kolesa, so zasnovana za majhne otroke. Sredi 19. stoletja so bili leseni poganjalci nemškega barona Draisa več desetletij nadvse priljubljeno prevozno sredstvo. Z izumom pogona na pedala so se ti v razvoju koles za nekaj časa enostavno izgubili. Šele desetletje nazaj se je poganjalec zmagoslavno vrnil zgolj kot odličen razvojni pripomoček.

Ko otrok shodi, teži k odkrivanju novega sveta. Voziček, v katerega je privezan, ga ne zanima, saj mu ne daje dovolj svobodnega gibanja. Ozira se po novih prevoznih sredstvih. Povsem navdušen je nad poganjalcem, saj zanj predstavlja zanimivo igračo, za starše pa odličen gibalni pripomoček.

Zakaj vaš malček potrebuje poganjalec?

Poleg tega, da je zabaven, poganjalec pomaga pri razvoju grobih motoričnih sposobnosti, krepi samozavest in omogoča enostaven prehod na kolo s pedali. Številne različice tako lesenih kot kovinskih poganjalcev otrokom pripomorejo, da postanejo pravi mojstri v lovljenju ravnotežja in usklajevanju gibanja.

V nadaljevanju navajamo nekaj glavnih razlogov, zakaj bi morali svojemu malčku kupiti poganjalca. Da boste izbrali ustreznega, pa si oglejte prispevek – Nakup poganjalca za otroka: vodič od A do Ž na spletnem portalu INFOTEHNA.

1. Otrok razvija motorične sposobnosti

Starši pogosto iščete materiale in igrače, ki so razvojno primerni za vašega otroka. Dokaj hitro se odločite, da otroka položite na poganjalca, saj to prevozno sredstvo predstavlja odlično ravnovesje med koordinacijo in ravnotežjem napram ostalim motoričnim sposobnostim.

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT (moder)
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT (moder) — Extreme Vital

Že od ranih nog poganjalci pomagajo razvijati mišično moč, vzdržljivost in samoregulacijo. Gradijo se dobri temelji tudi za razvoj finih motoričnih sposobnosti.

2. Enostaven prehod na običajno kolo s pedali

Otroci, ki začnejo s poganjalcem, običajno zlahka preidejo na kolo s pedalom, saj so že osvojili osnovno koordinacijo in ravnotežje, kar zagotavlja varno podlago za učenje s kolesi na pedala. Sedež ravnotežnega kolesa je bližje tlom kot na običajnem kolesu. Tudi če malček pade, se ne bo prekucnil daleč. Poleg tega lahko poganjalec vozi le tako hitro, kot ga otrok lahko potisne, kar pomeni, da vam ne bo treba skrbeti glede visokih hitrosti.

3. Za otroke je vožnja s poganjalcem zgolj zabava

Ko gre za majhne otroke, na dejavnost ne gledajo kot na vodeno vadbo, ampak je vožnja s poganjalcem za njih zabava. Zaradi tega je odličen način, da otroke spravite v gibanje na prostem. Da bo otrok užival na svojem vozilu, pri izbiri pazite, da boste kupili ustrezno velikost.

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT (roza)
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT (roza) — Extreme Vital

Običajno je sedež nastavljiv, zato se lahko stalno prilagaja glede na višino otroka. Vožnja s poganjalcem je zahtevna in otroci so pri tej aktivnosti zelo aktivni, zato pokurijo tudi veliko energije.

4. Malčki z vožnjo postajajo samozavestnejši

Ker poganjalce lahko dobite iz različnih materialov, različnih oblikovalskih rešitev, gum in dodatkov, boste pri pestri izbiri zagotovo našli nekaj za vašega malčka, ki bo kolo z veseljem poganjal in se na njem uril, s samostojno vožnjo pa postajal vse samozavestnejši. Ko mu uspejo prve daljše vožnje brez poganjanja, le z lovljenjem ravnotežja, postaja vse pogumnejši, spretnejši, v želji po vse boljšem kolesu.

5. Gibanje je ves čas na prostem

Danes večina otrok ne preživi dovolj časa v naravi, kar povzroča številne vedenjske in čustvene težave. Če dobite dobrega poganjalca za svojega malčka, potem se lahko vozi ne le po cesti in dovozu, ampak tudi po travi, v parku ali celo po vaši najljubši pohodniški poti.

Kakovosten poganjalec lahko otrok uporablja več let, pa bo še vedno v dovolj dobrem stanju, da ga preda mlajšemu bratu ali sestri. Tudi ko se otrok preseli na običajno kolo, se pogosto vrne na poganjalca, da izvaja trike na dvorišču. Zaradi tega je ravnotežno kolo stroškovno učinkovit in okolju prijazen nakup.

Kompaktna zasnova ravnotežnih koles omogoča enostaven transport. Poganjalec je dovolj majhen, da ga lahko postavite na zadnji sedež avtomobila, in dovolj laheh, da ga poberete in odnesete domov, če se otrok naveliča vožnje.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here