Kako izbrati primerno otroško kolo?

14
Izbira otroškega kolesa

Vožnja s kolesom je ena najbolj priljubljenih oblik prevoza in zabave za otroke. Ne samo, da otrokom omogoča neodvisnost in svobodo gibanja, ampak tudi spodbuja zdrav način življenja in razvija motorične sposobnosti. Pri izbiri pravega kolesa za otroka je pomembno upoštevati nekaj reči.

Vsekakor starost, velikost in sposobnosti otroka, da mu zagotovite varno in prijetno izkušnjo na kolesu. Starši se nemalokrat znajdejo v dvomih pred nakupom kolesa, zato je morda bolj smotrno kolo kupiti v trgovini, kjer so na voljo tudi ustrezni nasveti.

Prilagodljivost velikosti in stabilnost

Pri izbiri otroškega kolesa je pomembno izbrati kolo, ki je prilagodljivo glede na rast otroka. Nekatera kolesa imajo nastavljivo višino sedeža in krmila, kar omogoča sprotno prilagajanje. Pred nakupom se pozanimajte o detajlih in o tem, za koliko centimetrov lahko prilagodite krmilo in sedež.

Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (2023)
Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed — Extreme Vital

Za začetek poiščite kolo z nizkim okvirjem in širšimi pnevmatikami, kar bo otroku omogočalo večjo stabilnost in varnost pri vožnji. Navadno se velikost otroškega kolesa izbira glede na izmerjeno dolžino od mednožja do tal med rahlim razkorakom.

Učenje vožnje s pomočjo poganjalca

Poganjalec je kolo brez pedal, ki omogoča otroku, da se nauči vzdrževati ravnotežje in usklajevati gibanje telesa na kolesu. To je odličen način za pripravo otroka na pravo kolesarjenje. Pri izbiri poganjalca poskrbite, da je prilagojen otrokovi velikosti, ima dober oprijem na tleh in je stabilen.

Otroški poganjalec Cruzee (črn)
Otroški poganjalec Cruzee (črn) — Extreme Vital

Nekateri poganjalci so zelo osnovni, nekoliko težji in so brez zavor, drugi imajo tudi zavoro, boljše pnevmatike in omogočajo več prilagodljivosti glede na velikost otroka, zaradi česar ima lahko takšnega poganjalca kar nekaj časa. Boljši modeli so izdelani na način, da se otrok s koleni ne zaletava v okvir poganjalca.

Testiranje in prilagajanje

Pred nakupom otroškega kolesa je priporočljivo, da otrok kolo preizkusi in se z njim zapelje. Preverite, ali se lahko udobno namesti na sedež, doseže krmilo z rokami in tla s stopali ter obvladuje zavore in upravljanje kolesa.

Pomembno je, da se otrok na kolesu počuti samozavestno in udobno, sicer bo ves čas v stresu in strahu pred padcem. Prav tako je priporočljivo, da je kolo možno prilagoditi glede na otrokove potrebe, kot je prilagoditev višine sedeža ali krmila.

Pazite pri nakupu rabljenega kolesa

Na tem mestu gre zagotovo za pomemben nasvet staršem, ki se odločijo kupiti rabljeno kolo. Seveda ni s tem prav nič narobe in še kako dobrodošlo je na ta način nekoliko zmanjšati družinske stroške, ki nikakor niso majhni.

Otroško kolo Giant XTC JR 20" (2023)
Otroško kolo Giant XTC JR 20″ — Extreme Vital

A pri nakupu kolesa bodite previdni glede samega stanja pnevmatik, zavor in okvirja. Predvsem pa se pred nakupom kolesa pozanimajte o tem, katera velikost kolesa bo pravšnja za vašega otroka. Oglejte si lestvico, ki je dokaj natančna, se pa je treba zavedati, da so otroci enake starosti lahko precej različne višine.

  • 12-col za otroka od 2. do 3. leta,
  • 14-col za otroka od 3. do 4. leta,
  • 16-col za otroka starosti 4 ali 5 let,
  • 20-colsko kolo za otroka, starega od 5 do 8 let,
  • 24-colsko kolo za otroka, starega od 7 do 11 let,
  • 26-colsko kolo za otroka, starega 11 ali 12 let.

Poskrbite za varnost

Izbira pravega kolesa za otroka je pomemben korak pri spodbujanju zdravega načina življenja in uživanju v kolesarskih aktivnostih. Otrok bo vožnjo s kolesom doživljal kot igro, v resnici pa se bo na njem razvijal, krepil mišice in učil motoričnih spretnosti, ki jih bo v življenju vedno potreboval.

Otroško kolo Early Rider Hellion 24" (2023)
Otroško kolo Early Rider Hellion 24″ — Extreme Vital

Pomembno pa je zagotoviti še varnost otroka s primerno varnostno opremo in učenjem prometnih pravil. Ne pozabite, da je kolesarjenje tudi odlična priložnost za družinsko zabavo in povezovanje, zato skupaj s svojim otrokom uživajte v čudovitih trenutkih na kolesu.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here