Kako opremiti sobo dojenčka?

Ko se lotimo opremljanja sobice za svojega otroka, ki ga že nestrpno pričakujemo, pogosto obiščemo salone s pohištvom ter otroško opremo, kjer nam rade volje predstavijo, kaj vse je na voljo. Izberemo tisto, kar nam je najbolj všeč, prebarvamo stene v nežne pastelne barve in hitro imamo pripravljeno sobo, ki je za novorojenčka nadvse ljubka. Pa je to res najbolj primerna sobica?

Na kaj velja pomisliti pred izbiro barv?

Najprej se pogovorimo o barvah. Pastelne barve, ki so nežne in jih imamo odrasli za najbolj primerne v sobici za dojenčka, sploh niso najboljše! Dojenčkov vid je na začetku precej slab in jasno zaznava le ljudi in predmete v neposredni bližini, vidno stimulacijo pa mu lahko zagotovimo, če se raje odločimo za močne kontraste in živahne odtenke. Predvsem pri tistih dojenčkih, kjer se hitro pokažejo težave v razvoju, strokovnjaki staršem svetujejo, naj pastele zamenjajo z močnimi kontrasti med belo in črno ter drugimi barvami.

Je nujno, da zaradi tega prebarvate vse stene? Vsekakor ne – raje se odločite za dekorativne stenske nalepke, ki bodo poskrbele za barvitost, hkrati pa vnesle v sobo zanimive motive.

Kako izbrati pohištvo?

Otrok je dojenček zgolj eno leto. Pohištvo, ki ga potrebuje ob rojstvu, na primer previjalna mizica, lahko hitro postane neuporabno. Mala posteljica v obliki zibelke je hitro premajhna … V mislih imejte torej otrokovo rast in razvoj, da bo sobica lahko rasla skupaj z njim in vam ne bo treba hitro kupiti novega pohištva.

Sobo razdelite na različne kotičke!

Otroška soba ni zgolj spalnica, v kateri dojenček počiva. Je tudi prostor igre in kasneje prostor učenja ter druženja. Sobo velja razdeliti na več kotičkov, kjer je eden namenjen spanju, drugi oblačenju, tretji igri, četrti listanju knjigic in risanju (kasneje pa učenju) …

Soba dojenčka
Strokovnjaki svetujejo razdelitev sobe v funkcionalne kotičke.

Tako bo soba tudi najbolj pospravljena, saj bo otrok vedel, kje se igra in kje spi. Dobre navade, kot je na primer pospravljanje, je potrebno privzgojiti že v prvih letih!

Poskrbite za varnost

Pri opremljanju ne razmišljajte zgolj o estetiki in zabavi, temveč tudi o varnosti. Visoke omare naj bodo pritrjene k steni, da se ne prevrnejo, če se otrok loti plezanja po policah. Zaščitite električne vtičnice, v sobi naj ne bo predmetov, ki se lahko hitro razbijejo ali imajo majhne delčke, ki bi jih otrok lahko pogoltnil. Ne naročajte cenenih stvari iz Kitajske, ki so lahko dvomljive kakovosti – tudi otroška oprema in celo igrače pogosto vsebujejo zdravju nevarne snovi.

Mehka tla

Saj veste, da se dojenčki radi plazijo ter kotalijo po tleh, malčki pa se na tleh igrajo? Če imate trda in neudobna tla, potem ne pozabite na mehko preprogo. Z njo boste poskrbeli, da otroka ne bo zeblo v ritko in mu bo pri igri udobno!

Kako otroške stenske nalepke pomagajo ustvariti tematiko otroške sobe?

Opremljanje in dekoracija otroških sob nista bili še nikoli tako enostavni kot danes, ko nam lahko pomagajo pisane in zanimive otroške stenske nalepke, s katerimi lahko sobo enostavno spremenimo v svet domišljije.

Otroške stenske nalepke in dekoracija glede na posamezno temo

1. Svet narave

Bi radi svojemu otroku privzgojili ljubezen do narave? Potem izberite otroške stenske nalepke, ki upodabljajo rožice, ptice, metulje, drevesa … Da bo soba popolna, naj bo pohištvo v naravnih barvah, tla prekrijte z zeleno preprogo, ki spominja na travnik, postelja pa naj ima cvetlično posteljno perilo. Dodajte plišaste živali in blazine s podobami živali.

Stenska nalepka z metulji
Poživite otroško sobo s pisanimi metulji.

2. Kmetija

Videz kmetije ali kavbojskega ranča lahko ustvarite z nalepkami konj. Sobi dodajte še kakšno vrv, na steno obesite nekaj kavbojskih klobukov, za popoln »western« videz pa uporabite posteljno perilo, ki spominja na džins. Za manjše otroke se lahko odločite tudi za posteljnino s podobami konjev.

3. Soba za princeso

Če ima deklica rada stil princesk in ste sobo tako že prebarvali v rožnato, ji dodajte še otroške stenske nalepke balerin in kron v barvi, ki bo na rožnati lepo izstopala. V sobi uporabite tudi rožnat til, s katerim lahko naredite čudovito zaveso za posteljo.

Stenska nalepka s princeso in gradom
Čudovita stenska nalepka za malo princeso.

4. Glasbena soba

Se vaš otrok navdušuje nad glasbo? Potem so zanj primerne otroške stenske nalepke, ki upodabljajo note, za večje otroke in mladostnike pa tudi razni napisi, ki se nanašajo na glasbo. V sobi seveda ne sme manjkati otrokov izbrani inštrument ter predvajalnik glasbe, posteljnina pa naj bo porisana z notnim črtovjem in notami.

5. Safari

Mlajši otroci obožujejo zebre, leve, slone in druge afriške živali. Poleg nalepk z njihovo podobo poskrbite, da bodo v sobi naravni toni zemlje. Kliknite tukaj in si oglejte bogato ponudbo stenskih nalepk z motivi živali.

6. Šport

Otroške stenske nalepke s košarkarji, nogometaši, kolesarji, plezalci … Izberite svojo temo in dajte v sobo še prave pripomočke za posamezen šport, ki lahko krasijo police in tla, na primer žoge, športne čepice, kakšen dres, koš za košarko in podobno.

Stenska nalepka z nogometašem
Stenska nalepka za vse prave nogometaše.

7. Svet priljubljenih igrač

Veliko otrok si izbere svojo najljubšo vrsto igre. Dečki se radi igrajo z avtomobili, zato jim lahko stene krasijo nalepke avtomobilov, bagerjev in cest. Prav tako radi imajo lego kocke, s katerimi lahko odlično okrasite celo sobo. Kaj pa, če ima otrok raje igrice? Kot otroške stenske nalepke so vam na voljo tudi junaki iz teh! Ker boste v trgovinah našli tudi posteljnino, preproge in drugo dekoracijo z njihovo podobo, zagotovo ne bo težav.

Poživitev otroške sobe s stenskimi nalepkami

Vsaka otroška soba je prostor igre in domišljije, pa tudi učenja. Da je bivanje v njej prijetno, jo moramo opremiti po meri otroka, pri čemer se ne velja zanašati zgolj na lasten okus, temveč upoštevati predvsem otrokove potrebe in tudi njegove želje. Da bi bila sobica čim lepša, si marsikdo želi stenske poslikave, za katere pa vemo, da jih je kasneje težko odstraniti – in da s tem ne bi bilo težav, so veliko boljša izbira stenske nalepke. Z njimi poskrbimo za najrazličnejše motive, jih povsem prilagodimo tematiki sobe, prav tako pa jih takrat, ko postanejo odveč, ni težko odstraniti.

Zakaj stenske nalepke?

Stene v otroških sobah so pogosto dolgočasne, zato jih velja izkoristiti kot slikarsko platno. Vam slikanje ne leži? Nič hudega, kajti stenske nalepke so veliko boljša odločitev. Izbirate lahko med najrazličnejšimi motivi, ki jih prilagodite po velikosti in barvi, da so primerne ravno za sobo vašega otroka. Ta bo takoj zaživela in bila na videz precej bolj sodobno urejena.

Oglejte si bogato ponudbo otroških stenskih nalepk.

Stenske nalepke za najmlajše

Če opremljate sobo za dojenčka, je dobro izbrati stenske nalepke v obliki različnih manjših vzorčkov, če želite večje, pa je najbolje, da so to preprosti motivi iz narave ali otroški motivi. Ker svojega otroka še ne poznate in ne veste, kako se bo razvijal njegov okus, bi bilo škoda, da se odločite za velike nalepke s specifičnimi motivi, ki jih bo kasneje treba hitro odstraniti.

Stenske nalepke za predšolske otroke in manjše šolarje

Če so za dojenčke najbolj priročne rožice, ptice, živali in podobno, imajo predšolski otroci že besedo pri tem, kaj jim je všeč in kaj ne. Stenske nalepke lahko prilagodite njihovim zanimanjem – deklicam je všeč balet, dečkom avtomobili in nogomet. Tudi povsem nevtralne podobe, na primer črke, se dobro obnesejo.

Stenske nalepke za večje šolarje

Na otroške podobe lahko zdaj že kar pozabite. Nalepke je treba povsem prilagoditi otrokovim zanimanjem – tako bodo eni izbrali športne teme, drugi glasbene, nekatere zanima vesolje, nekatere države sveta. Zagotovo vam bodo povedali, kaj si želijo. Tisti največji se bodo pogosto odločili raje za nalepke, ki predstavljajo besedilo, kot pa za podobe – na primer za kakšno lepo misel, pregovor in podobno, saj bodo želeli s tem izraziti tudi svoja prepričanja in miselnost.