4 otroške knjige, ki jih morate poznati

47
Otroci in branje

Če sami branje doživljate kot veliko zadovoljstvo in užitek, zagotovo svoj odnos do njega prenašate tudi na otroke. Vaši otroci imajo posledično večje zanimanje in motivacijo za branje, prepoznavajo pa ga tudi kot prav posebno vrednoto. V branju uživajo, o sebi kot bralcu pa imajo pozitivno mnenje.

Sicer pa je branje knjig za otroke lahko pravo potovanje, kjer spoznavajo tudi druge kulture in življenje, ki ga morda nikoli ne bodo živeli. Ob branju se učijo novih besed, knjižnega jezika, bogatijo besedni zaklad ter pridobivajo znanje o okolju, v katerem živijo. Hkrati pa jih branje pogosto pomirja, sprošča in nenazadnje tudi navdihuje. Še posebej, če otroku ponudite dobro knjigo, ki ste jo pred tem tudi sami prebrali.

Predstavljamo vam 5 otroških knjig, ki bi jih morali poznati tako vi kot tudi vaši otroci.

1. Astrid Lindgren: Pika Nogavička

Švedska mladinska pisateljica je pred več kot pol stoletja napisala knjigo o nenavadni deklici Piki, ki s konjem in nagajivo opico sama živi v vili Čira-Čara. Z Anico in Tomažem, sosedovima otrokoma, doživlja vse mogoče in nemogoče pripetljaje.

Pika Nogavička
Pika Nogavička je ena izmed knjig, ki jih imajo otroci najraje.

Njihove dogodivščine so za vsakogar, predvsem pa za vaše malčke, izjemno privlačne. Sicer pa je bila knjiga nedavno nazaj izbrana za “Najljubšo knjigo moje mladosti”. Izbrali so jo bralci vseh starosti.

2. Josip Vandot: Kekčeve zgodbe

Kekec je najpogumnejši razigrani slovenski deček, lik, ki ga je ustvaril Josip Vandot. Prva pripovedka o njem je izšla pred dobrimi sto leti. Kasneje so se pojavile še druge knjige in prav vse morate prebrati svojim malčkom. Naj vas spomnimo na njihove naslove: Kekec na hudi poti; Kekec na volčji sledi; Kekec nad samotnim breznom. Ko boste z otroki prebrali vse knjige, si Kekca oglejte še na filmskem platnu.

3. Carlo Collodi: Ostržek

Ostržek je izbiral, odločal in pisal povsem sam; tudi učil se je sam, celo brati. Skratka, skozi prav vse preizkušnje je moral sam. A na koncu je postal fantek, ki je natanko vedel, kaj je prav. Razvil je namreč lastnosti, ki človeka delata človeka. To sta človeškost in humanost. Knjiga je odličen izbor za vse vaše male in tudi nekoliko večje ostržke.

4. Svetlana Makarovič: Zlata mačja preja

Pravljice Svetlane Makarovič so zagotovo izbrušene umetnine, ki jih mora spoznati prav vsak otrok. V njih avtorica presega tabuje, opozarja na nerazumevanje in na nesprejemanje drugačnosti. Ves čas se postavlja na stran nemočnih, nasprotuje togim pravilom in avtoritetam. V njenih pravljicah bodo otroci spoznali ne samo živali, temveč tudi nadvse zanimive izmišljene like, ki jim bodo dali misliti.

DELI
Kikilina.si
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here