10 priljubljenih namiznih iger za otroke

112

Namizne oziroma družabne igre so odlične za preganjanje dolgčasa, še zlati ob slabem vremenu, sicer pa veljajo za super zabavo za vsako družbo – tudi za najmlajše. Namizne igre so več kot kratkočasenje, saj zlasti tiste, namenjene otrokom, odlično skrbijo tudi za razvoj otrokovih sposobnosti, tako fine motorike kot matematičnih spretnosti, jezikovnih spretnosti in še marsičesa drugega, kar pride v življenju še kako prav. Da bi bile igre otrokom v veselje in bi bile zanje primerne, pa jih velja izbrati predvsem glede na otrokovo starost – prelahke igre postanejo hitro dolgočasne, pretežke pa jim vzamejo vse veselje.

Tradicionalne namizne igre

V poplavi sodobnih družabnih iger pogosto pozabimo na tiste klasične namizne igre, ki smo se jih igrali kot otroci tudi sami. Škoda, kajti prav te so običajno najboljši uvod v spoznavanje družabnih iger. Katere so to?

1. Domine. Zlaganje ploščic s pikami, namesto številk, otroka uči štetje in vizualno prepoznavanje.

Domine
Domine obožujejo tako otroci kot tudi številni odrasli.

2. Mikado. Orientalska igra s paličicami predvsem krepi fino motoriko, saj zahteva veliko spretnosti s prsti, pri štetju pa je potrebno poseči po matematičnem znanju.

3. Enka. Med otroci gotovo najbolj priljubljena igra s kartami zahteva kompleksnejše prepoznavanje simbolov na kartah in njihovega pomena, zato je treba pri njej razgibati tudi možgane – in biti pri tem zelo hiter.

4. Človek, ne jezi se. Otroci se hitro naučijo šteti do šest, potrebno pa je tudi taktično razmišljanje glede tega, katero figuro bodo prestavili, kadar jih imajo na plošči več. Najpomembnejše pa je, da se naučijo prenesti poraz.

Človek, ne jezi se
Namizna igra “Človek, je jezi se” je na voljo v različnih izvedbah.

5. Monopoli. Igra kupovanja in prodajanja ozemlja otroke nauči ravnati z denarjem – ga zaslužiti, pametno naložiti, pa tudi zapraviti.

Sodobne namizne igre

Dobrih sodobnih namiznih iger je toliko, da je se je med njimi v trgovini kar težko odločiti.

6. Zajček Lotti. Igra zajčkov, korenčkov in zajčjih lukenj, v katere padejo figure, je izjemno preprosta. Šteje se zgolj do tri, pomembno pa je znati prenesti padec v zajčjo luknjo ter se dobro odločiti, s katero figuro bomo igrali.

7. Labirint. Pri tej igri se igralna plošča ves čas spreminja in s figuro je treba najti pot do zaklada. Kako premakniti zidove, da bo pot prosta? Otroci se učijo taktičnega razmišljanja in načrtovanja.

8. Piktogram. Gre za igro risanja in ugibanja, torej je potrebno znati dobro skicirati in imeti veliko domišljije.

9. Activity. Izbira se med različnimi aktivnostmi. Pantomimo, risanjem in besednim opisom, s pomočjo katerih je treba uganiti pojem. Igra je primerna šele nekje od 10. leta naprej.

Namizna igra Activity
Družabna igra Activity zahteva tudi sposobnost risanja.

10. Naseljenci otoka Catan. Igra ozemelj in različnih naravnih dobrin, ki jo z veseljem igrajo tudi odrasli, pri njej pa je v prvi vrsti pomembna taktika.

Kaj ponuditi otroku?

Poleg omenjenih namiznih iger je v trgovinah na voljo tudi veliko drugih didaktičnih in tudi precej miselnih iger, katerih igranje je precej zabavno. Ko bo otrok pričel igrati različne igre, boste sproti sami najlaže ugotovili, kakšne vrste iger so mu všeč.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!