Kakšne naj bodo igrače za dojenčke?

29

Nihče si ne zna predstavljati otroštva brez igrač, kajti kljub temu, da se marsikdo ne zaveda pomena igre, vzgojitelji in razvojni psihologi opozarjajo, da igra vendarle ni nekaj nesmiselnega, s čimer se otrok zgolj kratkočasi. Gre za učenje in igračka je otrokov učni pripomoček, ki mu pri tem pomaga. Malčki se z igro učijo motoričnih in umskih spretnosti, prav tako pa so igrače pomembne za socializacijo. Kaj pa igrače za dojenčke? Ali niso te nesmiselne, ko pa je dojenček povsem nebogljeno bitje, ki pravzaprav še ne zna prav ničesar?

Čemu služijo igračke za dojenčke?

Za dojenčka smatramo otroka do prvega leta starosti in v tem času razvoj pravzaprav poteka z neverjetno intenzivnostjo. Od novorojenčka do otroka, ki uživa gosto hrano, samostojno sedi in nazadnje tudi shodi, je pomembna razvojna pot, zato pomena igrač gotovo ne gre zanemariti. Res pa je, da je potrebno izbirati igrače, ki so primerne posamezni stopnji razvoja. Kaj torej izbrati?

V prvih mesecih življenja je potrebno skrbeti za razvoj otrokovih čutov in za občutek ljubezni. Za dojenčke so primerne igrače, ki pomagajo pri njegovem razvoju vida, torej so zelo intenzivnih in kontrastnih barv. Najbolje je, da jih lahko otrok okuša z usti, kajti na jeziku ima veliko čutnic, s katerimi prepoznava znane in neznane materiale. Prav tako morajo biti igračke takšne, da jih lahko brez težav zgrabi v pest in si jih pogleda od blizu.

  • Voziček za hojo

Dojenčki imajo radi igrače, ki proizvajajo zvok, saj je sluh pri njih že izjemno razvit. Igrače za dojenčke zato pojejo, piskajo, ali pa zacvilijo in zašumijo, ko jih zgrabi. Po zvoku jih hitro prepozna in tako ve, da je prijel svoj ljubljeni predmet. Sicer pa lahko zvoki in glasba otroka tudi dobro pomirijo in ga pomagajo uspavati.

Igrače za dojenčke so pogosto mehke igrače, ki so namenjene ljubkovanju. Zagotovo ima vsak dojenček igračko, s katero spi, in pri tej je poleg vida in okusa pomemben še en dejavnik: vonj. Tudi ta mu pomaga, da prepozna svoje stvari, in če mu boste njegovo mehko igračo oprali, boste hitro ugotovili, da ni več tako zanimiva, kot je bila prej.

Igračka naj bo varna

Pri dojenčku je na prvem mestu varnost, in to mu moramo starši zagotoviti tudi s primerno izbiro igrače za dojenčke. Ta ne sme vsebovati majhnih delcev, ki bi jih lahko pogoltnil, vrvic, ne sme se lomiti, ne sme vsebovati nevarnih kemikalij. Zato velja kupovati igrače pri specializiranih trgovcih, ki ponujajo zgolj varne in kakovostne izdelke. Pokukajte na https://www.vlakec.si/igrace-za-dojencke, kjer boste našli marsikaj zanimivega.

DELI
Kikilina.si
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!