Kako izbrati igrače za otroka?

5

Pravijo, da je otroštvo prekratko, da bi zapravljali čas za slabe igrače. In res je tako – otroštvo hitro mine, tisto, kar smo se z igro med njim naučili, pa so spretnosti, ki nam ostanejo za celo življenje. Prav zato je nujno, da otroku kupimo dobre igrače, ki so kakovostne tako po izdelavi kot po tistem, kar nudijo pri igri. S tem seveda ne mislimo, da je treba otroku kupiti cel kup dragih igrač, saj je to nesmiselno – včasih se otrok najbolj zamoti z igračami, ki so povsem preproste, ali pa s povsem vsakdanjimi predmeti: zato vsak otrok pred vsako drugo igračo potrebuje veliko škatlo iz lepenke, plastično vedro in podobne reči, ki lahko z malo domišljije postanejo vse, kar si zamisli.

Otroške igrače je treba v prvi vrsti kupovati glede na otrokovo starost. Ta je pri večini igrač že navedena na embalaži, torej je izbira precej lažja. Drugi dejavnik izbire igrač pa mora biti njihova uporaba.

Katere igrače torej otrok potrebuje?

1. Tisto, kar je največkrat odveč, je velika količina igrač za ljubkovanje. Vsak otrok ima dovolj eno plišasto igračko, s katero spi, in še nekaj njenih prijateljev, ki se lahko na primer udeležijo domišljijske čajanke.

Plišaste igrače
Ne pretiravajte s številom plišastih igrač.

2. Otroci potrebujejo igrače, ki pomagajo razvijati fino motoriko. Izberite torej kocke, perlice za nizanje (za večje otroke) in še kaj, pri čemer bodo morali biti spretni s svojimi prstki. Za najmlajše se odlično obnesejo tako imenovane vstavljanke, kjer je treba lesen lik pravilno vstaviti v ploščo.

3. Igrače, ki pomagajo posnemati svet odraslih. Otroci se z njimi učijo gospodinjskih opravil, zato je odlično, če lahko kuhajo, sesajo, likajo, uporabljajo otroško ročno orodje in podobno.

4. Igrače, s katerimi se igramo pretvarjanje, pravzaprav ni nujno kupiti. Gotovo imate doma veliko stvari, ki jih ne uporabljate več, od kuhinjskih pripomočkov do oblačil, očal in torbic.

5. Sestavljanke zahtevajo od otroka tako ročne spretnosti kot dobro razmišljanje. Vsak otrok pride enkrat v fazo, ko so mu sestavljanke izredno všeč in jih mirno sestavlja tudi po celo uro skupaj.

Sestavljanka
Otrok naj sestavljanko poskuša rešiti samostojno.

6. Družabne igre oziroma namizne igre so med igračami nujne, ker jih otrok igra v družbi vrstnikov oziroma v krogu družine. Družabne igre povezujejo, prav tako pa učijo številne spretnosti in predvsem socialne veščine.

7. Glasbene igrače. Ksilofon, sintesajzer in kljunasta flavta pomagajo otroku razvijati smisel in glasbo, zato so vsekakor priporočljive.

Je treba pri izbiri igrače prisluhniti otroku ali sebi?

Otroci si včasih zaželijo igrače, ki se nam odraslim ne zdijo prav nič »pametne«. Takrat se morate seveda odločiti po svoji vesti. Sicer pa boste že pri nekaj letnemu otroku dobro vedeli, kakšne igrače so mu všeč, saj si jih ti pričnejo izbirati glede na to, kar jih zanima – nekateri želijo že pri petih letih odkopavati fosile dinozavrov, druge zanima le šport, tretji pa bi od vsega najraje cel dan sestavljali kocke.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!