Kako otroka spodbuditi k učenju?

46
Otrok pri učenju

Učenja se ne veseli prav vsak. V resnici se ga veseli izjemno malo otrok in odraslih. Staršem, učiteljem, vzgojiteljem, skrbnikom ter še komu je včasih prav težko, ko ne vedo več, kako bi otroke spravili k učenju. Preprosto ne vedo, kaj je tisto, kar bi otroka motiviralo k učenju. Toda, ko ga nekaj časa opazujemo, lahko ugotovimo, kaj je tisto, kar bi ga morda spravilo do tega, da bi vsak dan vsaj za nekaj časa v roke vzel knjige, zvezke ter ostalo, kar potrebuje pri učenju določene snovi.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj namigov, ki lahko k učenju spravijo še tako nezainteresiranega učenca. Ne verjamete, da delujejo? Preizkusite jih!

Nagrada za lepo oceno

Čeprav se marsikateri starš morda ne bo strinjal z našim mišljenjem, je prava nagrada zagotovo izjemno dobra rešitev in hkrati tudi motivacija, da se bo naš otrok končno spravil h knjigam. Nagrada naj ne bo v obliki denarja, ampak v obliki nečesa, kar združuje prijetno s koristnim.

Nogometna tekma
Ogled nogometne tekme kot super motivacija za učenje.

Vemo, da je naš otrok navdušenec nogometa. Za konec tedna mu obljubimo ogled nogometne tekme v živo. Skupaj z njim lahko preko spleta rezerviramo karte, tako da bo vedel, da mislimo še kako resno. Še pred zadnjim klikom v spletni trgovini bo naš otrok že segal v šolsko torbo, iz katere bo povlekel knjige, iz katerih se bo pričel učiti.

Potovanje, ki ga bo navdušilo

GardalandPoletje se hitro bliža in tudi konec šolskega leta. Otrok mora pridobiti še kar nekaj ocen, volja pa mu strmo pada. Povabimo ga za mizo in ga ob dobrem soku vprašamo, kam si želi za poletne počitnice. Pove nam nekaj idej, mi mu predlagamo še nekaj boljšega. Otrok je navdušen.

V tem trenutku mu postavimo nekaj pogojev in eden od teh je tudi pridno učenje. Le kdo ne bi vestno sedel za knjige, če bi mu starš na primer predlagal izlet v Gardaland ali nekoliko daljše potovanje na Azurno obalo. Da bo motivacija še večja, mu pred učenjem pokažemo še nekaj fotografij.

DELI
Spletni portal Kikilina.si je v prvi vrsti namenjen staršem in starim staršem, ki želite svoje malčke vzgojiti v samostojne, odgovorne in poštene ljudi. Želimo vam veliko prijetnih trenutkov ob prebiranju koristnih in zanimivih vsebin!